(B)OLD

“Wat is jouw verhaal wanneer je als 85-jarige terugkijkt op de aaneenschakeling van gebeurtenissen in jouw leven? En welke wijze of liefdevolle tip wil jij jouw jongere ik meegeven?” Over dit soort thema’s is Tout Maastricht binnen het project (B)OLD het gesprek aangegaan met senioren. De unieke kracht van de senior is immers zijn of haar rijke schat aan ervaring.  

Een volgende stap

Naar aanleiding van deelname aan het programma ‘Lang Leve Kunst. Op weg naar Age Friendly Cultural Cities’ (2014-2017) draaiden de gemeente en Tout Maastricht op landelijk niveau mee in een netwerk van steden die seniorencultuurparticipatie prioriteit geven. Er is nood aan een vervolg en de stad is toe aan een nieuwe en volgende stap.


Met (B)OLD wil Tout Maastricht aan de ene kant uitdragen dat senioren niet enkel oud, maar vooral ook dapper, moedig en sterk zijn en aan de andere kant bepleiten om als stad in actie te komen voor een leeftijdsvriendelijke culturele stad. Tout Maastricht wil graag haar creatieve kracht en maatschappelijke betrokkenheid in blijven zetten voor senioren.

 

Levensverhalen (B)OLD: een ode aan de moedige senior

Sinds 2011 zet stichting Tout Maastricht zich in om senioren (meer) te betrekken bij kunst en cultuur. Hierbij heeft de stichting aantoonbare ervaring opgedaan en bewezen resultaten geboekt rondom het bevorderen van seniorenparticipatie. Tijdens gerealiseerde projecten zoals FabricAge (2017) en de Week van de Ouderen (2014, 2016 en 2017) kwamen bijzondere verhalen van deelnemende senioren al doende naar boven. Binnen het nieuwe project (B)OLD vormen deze levensverhalen en bijhorende wijsheden de kern. 

Gedurende het voorjaar van 2019 heeft het team van Tout Maastricht een bezoek gebracht aan diverse senioren in Maastricht en omstreken. Hierbij werd ingezoomd op het leven van de desbetreffende senior en zijn of haar rijke schat aan ervaring. Uit de gesprekken kwamen vele persoonlijke verhalen voort. Deze inspirerende levensverhalen worden uitgewerkt in een publicatie en op 4 oktober -Nationale Ouderendag- tijdens een feestelijk moment gepresenteerd. 


Levensverhalen (B)OLD tijdens tuinenfestival Struinen in de Tuinen
Tijdens het culturele tuinenfestival Struinen in de Tuinen Maastricht op zondag 7 juli deelde verhalenverteller Rob Meurders een unieke compilatie van de verzamelde levensverhalen met een breed publiek. Deze bijzondere voordracht werd muzikaal omlijst met liedjes van vroeger. Het programma was ode aan de gewone mens, omdat het gewone zo bijzonder kan zijn.

Bekijk de foto's op Facebook!
FABRICAGE_2017_VERKLEIND_05 (1).jpg
(B)OLD_07-07-2019_Hans van Eijsden (26).jpg
12
senioren
uit Maastricht e.o. namen tot dusver deel aan het project (B)OLD en vertelden hun inspirerende levensverhaal.
92
jaar
is de leeftijd van de oudste deelnemende senior aan het project (B)OLD. De jongste deelneemster is 57 jaar oud.
4
oktober 2019
is het Nationale Ouderendag. Op die dag wordt de publicatie met de (B)OLD-levensverhalen tijdens een feestelijk moment gepresenteerd.