Bundel met levensverhalen

Twaalf Maastrichtse senioren doen in 'Maastricht. Be Bold!' openhartig hun verhaal. Over werk, hun gezin, de keuzes die ze maakten en over de rol die cultuur speelt in hun dagelijkse leven. Ze houden van muziek, theater, fotografie of museumbezoek.

Maastricht. Be Bold!

Klik hier voor de online versie


Een ode aan de moedige senior.

Levensverhalen en oproep aan de stad

Een ode aan de senioren van Maastricht en een stevige oproep aan de stad. Dat is de publicatie ‘Maastricht. Be Bold!’, een bundel met inspirerende levensverhalen van twaalf senioren die elk op hun manier het culturele leven in Maastricht kleuren. Met deze uitgave roept Tout Maastricht de stad op om senioren door middel van een programmatische aanpak blijvend te betrekken bij het culturele leven.

Zo is er de Antilliaanse Alberto Precilia, die zijn leven lang heeft gezongen. Of Maastrichtenaar Wil Peerboom, wiens creativiteit een uitweg zoekt in fotografie en muziek. Of globetrotter Thea Janssen, die nu in Maastricht geniet van alle culturele initiatieven. Voor alle deelnemers geldt: cultuur verrijkt hun leven en tegelijkertijd inspireren zij anderen met hun activiteiten. Naast de verhalen van de senioren, zijn in de bundel gedichten over Maastricht opgenomen van Frans Budé.

Kwaliteit van leven

Tout Maastricht organiseert al jaren projecten door, voor en met senioren. Projecten waarvoor de stichting, en vele senioren met haar, vindt dat de stad programmatisch aandacht zou moeten hebben. De senioren in de stad verdienen dat. En de stad verdient het ook. Want deelname aan culturele  activiteiten verhoogt de kwaliteit van leven.

Klik hier voor een terugblik naar het programma senioren & cultuur 2011-2017 van Tout Maastricht.

4 oktober 2019

Op vrijdag 4 oktober 2019, Nationale Ouderendag, presenteerde Tout Maastricht de bundel ‘Maastricht. Be Bold!’ in het Pesthuyspodium. Om de oproep aan de stad voor cultuurparticipatie van senioren kracht bij te zetten, werd er door middel van dans, zang, voordrachten en terugblikken een beeld gegeven van enkele waardevolle projecten door, voor en met senioren.

De presentatie ving aan met een danssolo van de jonge senior Frederike Pol, die zonder enige danservaring meedeed met het project ‘Bloedbanden?’ van de Nederlandse Dansdagen. Verhalenverteller Rob Meurders droeg enkele verhalen voor uit de bundel, afgewisseld met een dragqueenact van senior Louk Sleebe. Deelnemer Giampaolo Cadore zong Italiaanse liedjes en Peter Knops verzorgde een meezingworkshop Geheugenkoren. Tussendoor was er een terugblik op de seniorenprojecten van Tout Maastricht aan de hand van filmmateriaal en gesprekken met oud-deelnemers.

Bekijk alle foto's van 4 oktober op Facebook!
Wil Peerboom (7).jpg
Thea Janssen-Vullings (7).jpg
12
senioren
uit Maastricht doen in de publicatie openhartig hun verhaal. Over hun werk, hun gezin en de rol die cultuur speelt in hun leven.
92
jaar
is de leeftijd van de oudste deelnemende senior aan het project. De jongste senior is 57 jaar oud.
4
oktober
is het Nationale Ouderendag. Op die dag werd in 2019 de publicatie met de diverse levensverhalen tijdens een feestelijk moment gepresenteerd.