Maastricht aan Zee

Het culturele co-creatieproject Maastricht aan Zee is in 2018 van start gegaan en bestond uit een reeks weekenden en weken waarin kinderen hun artistieke talenten konden ontdekken. Het creatieve proces en de creatieve ontwikkeling van kinderen stond centraal.


Ontdekken, spelen, co-creëren en leren.

Bijzonder cultureel co-creatieproject

Het doel van Maastricht aan Zee was om hoogwaardig cultureel aanbod, gericht op co-creatie, te ontwikkelen voor alle kinderen en jongeren van circa 8-12 jaar uit Maastricht. Deelnemers werden telkens verrast door een breed, cultureel en artistiek programma. Professionele kunstenaars van diverse disciplines verzorgden creatieve werkplaatsen. Middels co-creatie bepaalden de kinderen zelf wat ze maakten en op welke wijze ze dat deden. Ieder kind kreeg de ruimte om zijn of haar culturele talent te ontplooien. De creatieve resultaten werden telkens tijdens een eindpresentatie gepresenteerd aan familie en vrienden.

Doelgroep, partners en sponsoren
Maastricht aan Zee richtte zich met name op kinderen die extra kansen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld omdat hun ouders weinig geld hebben of omdat ze nog maar net in Nederland wonen.
De Maastricht aan Zee edities in 2019 werden mede mogelijk gemaakt door de gemeente Maastricht en diverse culturele, sociaal-maatschappelijke en financiële partners en sponsoren.

3
Succesvolle edities in 2019
Een lente-editie in het Pinksterweekend, een intensieve zomerweek in de laatste week van de schoolvakantie en een herfst-editie in het derde weekend van november.
130
Deelnemers in 2019
Van uiteenlopende culturele achtergronden, met verschillende sociaal-economische thuissituaties en in de leeftijd 7-13 jaar.
20
Artistiek-inhoudelijke coaches
Van diverse disciplines waren betrokken bij de edities in 2019: beeldende kunst, theater- en kostuumvormgeving, schilderen, zang, muziek, dans, beweging, acrobatiek, theater, bouwen, skaten en circustechnieken.