Once Upon a Town

Een stadsfestival met verhalen over (on)bekende creatievelingen en lokale legendes van de gewone mens. Once Upon A Town als festival was een ode aan Maastricht, haar inwoners en de eeuwenoude traditie om verhalen (door) te vertellen.

19-20 oktober 2019

Meer info en terugblikken?

onceuponatown.nl


Er was eens.....

Verhalenvertelfestival

Het verhalenvertelfestival Once Upon A Town bracht de inwoners van Maastricht samen in storytelling en een reflectie op de beleving van de stedelijke omgeving. De culturele praktijk en het woord, de amateur en de professional, de kunstenaar en het publiek, het object en het verhaal, de stadsbeleving en de beeldende kunst werden zo bij elkaar gebracht.

Once Upon a Town was een initiatief van Bureau Europa. Tout Maastricht hielp met de voorbereiding, planning, realisatie en afronding van het festival en verleende ondersteuning op het gebied van projectmanagement.

Thema

Het thema van deze editie was Migratie. De beweging van de ene plek naar de andere. Tijdelijk en permanent. Van Daalhof naar Wittevrouwenveld en van Syriƫ naar Sint Pieter. Door uiteenlopende vormen en oorzaken, als politiek, oorlog en klimaatverandering, maar ook de geschiedenis, de impact op het beleven van de stad en de verhalen van migranten die voor Maastricht hebben gekozen, werd dit brede thema gedurende dit festival belicht.

Routes

Once Upon A Town bewoog de bezoeker aan de hand van drie routes door de stad en haar wijken. Je kreeg een uniek kijkje in de wereld van kunst, architectuur en design en je maakte kennis met de verhalen en de mensen die ze (door)vertellen. De routes waren gevuld met workshops, lezingen, lokale documentaires, presentaties, screenings, (geur-en-luister) rondleidingen, optredens, open ateliers en buurthuizen, en etentjes op (on)bekende locaties.

Meer info?

Ga naar www.onceuponatown.nl voor meer info en een terugblik.

Samenwerkingen

In het centrum en een tiental buitenwijken werd een scala aan activiteiten georganiseerd door Bureau Europa in samenwerkingen met Vluchtelingenwerk Maastricht, de Toneelacademie, Maastricht Academy of Media Design and Technology, Maastricht Academy of Fine Arts and Design, het Regionaal Historisch Centrum Limburg en Tout Maastricht. Ook partners De Tribune, Jan Van Eyck Academie en CNME gaven dat weekend aandacht aan de thematiek.

web_once_upon_a_town-1.jpg